Cukr, všude kolem samý cukr. Naše tělo k životu sacharidy rozhodně potřebuje, ty jsou obsaženy právě v nejrůznějších sladidlech, ať už přírodních nebo umělých. Ovšem sacharidy může naše tělo přijímat i v mnohem zdravější formě a přesto si můžeme život řádně osladit. Pojďte se společně přesvědčit, že je to možné.
Sacharidy dělíme na dvě skupiny, jednoduché a složité. Jednoduché sacharidy dokáže naše tělo daleko rychleji a jednodušeji zpracovat a díky tomu naše tělo získá okamžitou energii. Pokud ale jejich konzumaci přeženeme, naše tělo je nedokáže zpracovat a ukládá je ve formě tuků, což rozhodně nechceme. V takovém případě nám může hrozit obezita nebo v horším případě diabetes. Naopak složité sacharidy tělo neukládá a zpracovává je daleko delší dobu. Do této skupiny můžeme zařadit například vlákninu, celulózu nebo škrob.
Dávejte si pozor na jednoduché cukry
Spousta surovin se uměle doslazuje nejrůznějšími sladidly. Rozhodně nevěřte, ani častému sloganu na obalu – bez cukru. V takovém případě je cukr nahrazován umělými sladidly, které našemu tělu rovněž neprospívají. Po takové kalorické bombě dostaneme většinou ještě větší chuť na sladké. Čím tedy skutečně nahradit nezdravý bílý cukr?
- Med
Tato surovina nás napadne asi jako první. Jedná se o skvělou náhražku cukru, kterou má spousta z nás doma. Potřebujete ho na oslazení menší množství a zároveň dodá nápojům nebo pokrmům novou netypickou chuť. Je také zdrojem antioxidantů a má protizánětlivý účinek. Rozhodně lepší než rafinovaný cukr, co myslíte?
- Xylitol
Xylitol nebo také jinak řečený březový cukr, je další přírodní alternativou, která je vhodná při redukci váhy nebo pro lidi, trpící diabetem. Xylitol cena Nakliceno je sice o něco vyšší, ale za vaše zdraví rozhodně stojí. Získává se z mízy břízy podobnou metodou, jako je tomu při získávání javorového sirupu.